Checklist: is uw gebouw brandveilig?
Of u nu een klein of groot gebouw heeft, een brand is wel de meest ingrijpende calamiteit die kan ontstaan in uw gebouw. Ook als het gebouw niet helemaal is afgebrand, zal de eventuele schade aan uw gebouw aanzienlijk kunnen zijn. Verder moet u natuurlijk niet denken wat er kan gebeuren met eventuele personen die nog aanwezig zijn in het gebouw tijdens een brand. Dit wilt u ten allen tijde natuurlijk proberen te voorkomen. In dit artikel hebben we het over de grootste brandrisico’s en hoe deze verkleind kunnen worden.
Gebrekkige elektra is de belangrijkste brand oorzaak
Gebrekkige elektra is bij één op die vier branden de oorzaak. Dit kan natuurlijk van alles betekenen, overbelaste stopcontacten, overbelast netwerk, een elektrisch apparaat wat kapot is, kapot snoer etc.
Brandgevaarlijke werkzaamheden
U denkt misschien dat u geen brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoert zoals solderen, lassen of slijpen. Maar deze brandgevaarlijke werkzaamheden kunnen natuurlijk wel uitgevoerd worden bij onderhoud van uw gebouw. Let dus goed op bij het inschakelen van partijen zorg dat het vakmensen zijn die weten waar ze mee bezig zijn en de nodige brand preventiemaatregelen nemen.
Brandstichting
Van alle geleverde materialen zijn TNO test rapporten beschikbaar. En na afloop van de werkzaamheden voor de brandwerende staalbekleding wordt er altijd een certificaat aan afgegeven. De werkzaamheden worden altijd uitgevoerd door een gecertificeerd applicateur,
Poetsdoeken zijn levensgevaarlijk!
Al meerdere gebouwen en vervoersmiddelen zijn in vlammen op gegaan door poetsdoeken die worden gebruikt voor bijvoorbeeld het behandelen van parketvloeren. Doordat de doeken gaan broeien kunnen ze vlam vatten.
Roken gevaarlijk en ongezond
Roken komt ook hoog in de top 5 van grootste brandrisico’s. Tegenwoordig mag er niet overal gerookt worden. Mensen doen het hierdoor stiekem waardoor er nog meer gevaarlijke situaties ontstaan. Het is daarom wel verstandig dat u een rookzone maakt in uw gebouw. In de rookzone kunt u dan de nodige brandpreventiemaatregelen treffen.
Minder kans op brand door orde
De statistieken laten zien dat er minder branden ontstaan in opgeruimde ruimtes. Dus ook ruimtes die u misschien niet dagelijks ziet. Zorg dat afvalbakken elke dag worden geleegd, kartonnen dozen regelmatig weggebracht worden en geen brandbare materialen in ruimtes laten staan bij elektrisch apparatuur. Houd er ook rekening mee dat steeds meer branden in de nacht ontstaan door acculaders. Zorg er daarom voor de u er geen apparaten in de nacht worden opgeladen.
Blusmiddelen
Mocht er dan toch brand ontstaan dan dient deze snel geblust te worden om uitbreiding te voorkomen. Zorg daarom voor geschikte blusmiddelen in elke ruimte.
Zorgplicht
Eigenaren, beheerders en facility managers hebben de plicht om ervoor te zorgen dat hun pand of gebouw ten allen tijde aan de eisen en voorwaarden van het Bouwbesluit 2012 blijft voldoen. Daarom is het nodig om regelmatig doorvoeringen en sparingen te controleren en eventueel te repareren.
Wilt u meer informatie of een brandscan laten uitvoeren door Master Protection, neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Contact opnemen